Tuesday, 22 September 2015

Israel umum rancangan baharu


Israel umum rancangan baharu

22 SEPTEMBER 2015
 Kira-kira 3,700 warga China dilaporkan bekerja dalam sektor pembinaan di Israel.

TEL AVIV -  ISRAEL. Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, kelmarin mengumumkan rancangan untuk membawa masuk 20,000 pekerja binaan dari China untuk menjayakan projek pembinaan apartmen baharu kononnya sebagai sebahagian daripada usaha untuk mengurangkan kos perumahan di wilayah itu.

"Ia adalah satu langkah perlu untuk harga rumah lebih rendah memandangkan kos sara hidup adalah isu utama yang sering dibangkitkan di Tel Aviv," katanya.

Dalam satu kenyataan, jurucakap pejabat perdana menteri memaklumkan Knesset telah meluluskan rancangan selepas ia dibentangkan ketika pembukaan mesyuarat Kabinet.

Bagaimanapun, Peguam Negara, Yehuda Weinstein dilaporkan menolak rancangan tersebut kerana beliau mendakwa Tel Aviv dan Beijing tidak menandatangani sebarang perjanjian kerjasama secara rasmi.

Ketika ini, pekerja dari China dibawa masuk ke Israel melalui kontrak ditandatangani syarikat antara kedua-dua negara lapor media MEM.

Sementara itu, Kementerian Kewangan memberitahu ribuan pekerja itu akan dibawa masuk tanpa perjanjian dua hala di samping mewujudkan mekanisme untuk memastikan hak mereka dilindungi selain mengelakkan orang tengah mengambil kesempatan bagi urusan permit.

Jun lalu, Beijing menegaskan bahawa mereka tidak akan membenarkan pekerja dari negara itu terlibat dengan projek penempatan haram Yahudi di Tebing Barat yang secara jelas melanggar undang-undang antarabangsa. 

No comments:

Post a Comment