Sebahagian peserta konvoi yang tiba di Dataran Senawang, sempena Ride 1 Million For Gaza’ ke Negeri Sembilan.
Sebahagian peserta konvoi yang tiba di Dataran Senawang, sempena Ride 1 Million For Gaza’ ke Negeri Sembilan.
SENAWANG – Majlis Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) dengan kerjasama Kelab Motor Northern Wingers (Gold Wings) menganjurkan konvoi semenanjung Malaysia, ‘Ride 1 Million For Gaza’, bagi membantu memulihkan pembangunan rakyat di Gaza.
Timbalan Pengerusi Mapim, Ahmad Tarmizi Sulaiman berkata, melalui konvoi ini, mereka mensasarkan untuk mendapat sumbangan sekurang-kurang sejuta, bagi membolehkan pertubuhannya membantu masyarakat di bumi Gaza, yang kini masih memerlukan bantuan.
Katanya, pada bantuan Mapim Fasa 1 lalu, pihaknya telah berjaya menghantar bantuan sebanyak RM1.8 juta ke Gaza, dan berharap pada kali ini ia melebihi sasaran.
“Walaupun peperangan di Gaza telah berakhir, namun kita mendapati banyak bantuan yang mereka perlukan, terutamanya bekalan air bersih. “Di negara malang itu, rakyatnya terlalu sukar untuk mendapatkan bekalan air bersih, berikutan air yang diterima adalah sangat kotor, selain bantuan dari segi bekalan makanan, pakaian dan tempat tinggal.
“Oleh yang demikian, kami berhasrat agar bantuan berterusan dapat dihulurkan kepada rakyat ini, bagi membolehkan mereka dapat meneruskan kehidupan dengan lebih sempurna, sama seperti rakyat di negara Islam yang lain,” katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui pada program konvoi Ride 1 Million For Gaza ke negeri Sembilan, di Dataran Senawang, dekat sini, semalam.
Turut serta, Pengerusi Mapim negeri, Mohd Fuad Othman; Pesuruhjaya Pas negeri, Mohd Taufek Abd Ghani dan Ketua Pemuda Pas negeri, Nor Azman Mohammad.
Kata Ahmad, sejak konvoi tersebut dilancarkan pada 27 September lalu sehingga tempoh 13 Oktober ini, mereka berjaya mengumpulkan sumbangan sebanyak RM40,000.

“Diharap matlamat untuk mencapai RM1 juta akan tercapai sekiranya semua pihak dan masyarakat sekeliling sedar sekali gus membantu mereka yang memerlukan,” katanya.
Selepas negeri Sembilan, kumpulan motosikal besar ini kemudiannya meneruskan jelajah ke Kuala Lumpur, Selangor dan berakhir di Perak.