Friday, 5 August 2016

Netanyahu punca Palestin hilang pekerjaan - SodaStream

DUNIA KHAMIS, 4 OGOS 2016 @ 2:11 PM

NETANYAHU bertanggungjawab memecat ratusan pekerja Palestin di firma SodaStream. - Foto Reuters


TEL AVIV: Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, bertanggungjawab memecat ratusan pekerja Palestin di firma SodaStream, dan menjejaskan 'pulau keamanan' yang dicuba diwujudkan firma itu bagi penduduk Yahudi dan Israel.

 Bercakap ketika temubual eksklusif dengan Times of Israel, Ketua Pegawai Eksekutif SodaStream, Daniel Birnbaum, menuduh Netanyahu terbabit secara peribadi dalam proses birokratik yang memaksa syarikat itu memecat pekerja Palestin.

Menurut Birnbaum, ia bermula apabila SodaStream memutuskan ia memerlukan lebih banyak ruang dan memilih untuk menutup kilangnya di Tebing Barat.

Langkah itu, bagaimanapun disusuli dengan kempen memulaukan syarikat berkenaan yang dituduh pengkritik menghasilkan wang di atas tanah yang dicuri Israel. Walaupun Birnbaun menegaskan langkah itu dibuat secara sukarela, beliau berkata kerajaan Israel menuduh SodaStream terpaksa bertindak berikutan tekanan pergerakan pro-Palestin, selain memecat 500 pekerja Palestin di syarikat itu.

Bagaimanapun, ia menegaskan mahu mengekalkan 350 daripada 500 pekerja Palestin untuk bekerja di kilang barunya di Negev. Bagaimanapun, Birnbaum menegaskan sukar untuk mengekalkan bilangan itu kerana syarikat berkenaan cuma diberi permit mengupah 120 penduduk Palestin, yang kemudian dikurangkan kepada 74 sahaja.

 Sejak Februari lalu, 74 pekerja itu dilarang memasuki Israel dan permit mereka dibatalkan. "Nampaknya, 74 pekerja Palestin itu menjadi ancaman kepada agensi Netanyahu," kata Birnbaum yang merujuk pemimpin Israel itu sebagai 'Perdana Menteri konflik' dan menegaskan Netanyahu bertanggungjawab di atas perkara itu. - AGENSI

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/179875

No comments:

Post a Comment