Friday, 5 August 2016

Israel roboh rumah warga Palestin


AFP - IMEJ menunjukkan sebuah rumah salah seorang warga Palestin yang dirobohkan oleh pihak berkuasa Israel semalam.


BAITULMUQADDIS – Tentera Israel telah bertindak merobohkan rumah dua lelaki warga Palestin di selatan Tebing Barat yang menembak mati empat warga Israel di sebuah kelab malam di Tel Aviv pada Jun lalu, kata pasukan tentera itu semalam.
“Atas arahan kerajaan, pasukan keselamatan telah memusnahkan kediaman dua pengganas yang melakukan serangan di pasar Sarona pada 8 Jun lalu dan membunuh empat orang awam serta mencederakan beberapa yang lain.
“Tentera memusnahkan kediaman Mohammad Makhamra di Hirbeit Ruqa dan Khaled Makhamrah di Yatta,” kata seorang jurucakap tentera.
Kedua-dua mereka yang me­rupakan sepupu didakwa bulan lalu di Mahkamah Daerah di Tel Aviv kerana membunuh, bersubahat untuk membunuh dan cubaan membunuh bersama seorang lagi suspek dari Yatta, selatan Hebron yang disyaki menyediakan mereka senjata.
Menurut agensi keselamatan dalam negeri Bet Shin, serangan itu dirancang sebagai tindak balas selepas serangan arson (perbuatan membakar dengan sengaja) pada Julai tahun lalu oleh kumpulan pelampau Yahudi di Tebing Barat dan membunuh tiga anggota sebuah keluarga Palestin termasuk seorang bayi berusia 18 bulan.
“Khaled Makhamrah mahu melakukan serangan balas terhadap Israel atas nama kumpulan militan Daesh semasa bulan Ramadan,” kata Shin Bet bulan lalu.
Israel sering merobohkan rumah-rumah penyerang Palestin sebagai satu langkah untuk menghalang serangan lanjut.
Keganasan di wilayah Palestin dan Israel sejak Oktober telah membunuh sekurang-kurangnya 219 warga Palestin, Israel (34), Amerika Syarikat (2) dan masing-masing seorang dari Eritrea dan Sudan. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0805&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz4GPWP671x 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment