Saturday, 21 November 2015

Yahudi Perancang Perang Dunia Pertama!


Perang Dunia Pertama tercetus berikutan pembunuhan waris takhta kerajaan Austria-Hungry bernama Archduke Franz Ferdinand dan isterinya semasa mereka melawat Bosnia-Herzegovina pada 28 Jun 1914.

Archduke Franz Ferdinand
Pembunuhan Archduke Franz Ferdinand.

Pembunuhan itu dirancang oleh zionis yang berpangkalan di Austria-Hungry menggunakan menteri luarnya bernama Leopold Von Berchtold.

Konspirasi itu dilaksanakan oleh enam orang pembunuh upahan berbangsa Serbia yang didatangkan khas dari Belgrade, diketuai oleh Gavrilo Princip.

Insiden ini menyemarakkan api peperangan di wilayah Balkan dan turut membabitkan Rusia, Jerman, Yugoslavia, Bulgaria, Belanda, Great Britain, Perancis dan Belgium.

Leopold Von Berchtold mula melakonkan wataknya dengan menggerakkan segenap jentera propoganda dan media bagi meniup semangat orang awam supaya menyokong kerajaan Austria-Hungry memerangi Serbia.

Tindakan ke atas Serbia kononnya berasaskan kepada kebimbangan akan membangkitkan semangat nasionalisme di kalangan penduduk Serbia yang dikatakan mampu mengancam negaranya.

Tindakan itu juga didakwa bertujuan membataskan peluasan pengaruh Rusia ke wilayah-wilayah lain di rantau Balkan kerana Rusia mempunyai pengaruh yang besar terhadap Serbia.

Kerajaan Austria-Hungry yang mendapat sokongan Jerman melalui perjanjian yang ditandatangani pada tahun 1879 menjangka Rusia berasa gentar dan tidak mahu turut serta dalam peperangan yang dijangka hanya berlangsung selama enam bulan sahaja.

Malangnya, jangkaan itu meleset sama sekali. Sebaik sahaja Austria-Hungry mengisytiharkan perang terhadap Serbia, Rusia mengambil langkah menggerakkan bala tenteranya ke sempadan Serbia.

Tindakan itu dilakukan kerana Rusia tidak mahu peperangan merebak ke wilayahnya selain mendakwa Serbia sekutunya.


Sumber artikel: http://www.sentiasapanas.com/2014/08/yahudi-perancang-perang-dunia-pertama.html#ixzz3s7WW4RkF
Follow us: @SentiasaPanas on Twitter | SentiasaPanas on Facebook

No comments:

Post a Comment