Friday, 14 August 2015

Israel potong bekalan air Palestin


14 OGOS 2015
Israel potong bekalan air Palestin

Israel potong bekalan air Palestin Tindakan pemotongan tersebut kononnya bertujuan untuk menyelaraskan bekalan air di utara Tebing Barat.
RAMALLAH - PALESTIN. Syarikat bekalan air Israel, Mekorot sewenang-wenangnya memotong bekalan air kepada penduduk Palestin yang tinggal di beberapa kawasan di Tebing Barat.

Kelmarin, Pihak Berkuasa Air Palestin (PWA) memaklumkan pemotongan tersebut turut menjejaskan utara bandar Nablus.

"Kami sedang berusaha untuk menyambung semula paip kosong dengan sumber saluran air bersih. Kami telah menghubungi Mekorot untuk bertanyakan mengenai hal itu, namun tiada respons hingga kini," kata jurucakapnya.

Dalam satu kenyataan lain, Tel Aviv memaklumkan tindakan itu dibuat kononnya bertujuan untuk melaraskan bekalan air di utara Tebing Barat susulan penggunaan yang meningkat sejak akhir-akhir ini.

Minggu lalu, puluhan penduduk Palestin di perkampungan Kafr Qaddum di utara Tebing Barat mengadakan protes bantah dan duduk sebagai membantah tindakan Mekorot yang memotong bekalan air di kampung mereka.

Menurut kumpulan pemerhati hak asasi manusia, penduduk Israel termasuk pendatang Yahudi menggunakan sehingga 300 liter  air sehari manakala penduduk Palestin hanya diberi akses kira-kira 70 liter untuk kegunaan harian mereka, lapor Press TV.

No comments:

Post a Comment