SHAH ALAM - Perjuangan rakyat Palestin tidak boleh disifatkan sebagai militan kerana mereka mempertahankan diri daripada diserang Israel.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan berkata, penduduk Palestin teraniaya dengan serangan kejam dan perbuatan ganas oleh tentera Israel itu tidak boleh digelarkan sebagai militan kerana mereka mempertahankan diri.

"Di Palestin mereka dianiaya dan perbuatan ganas itu dilakukan tentera Israel. Adakah kita mahu meletakkan bahawa mereka ini kumpulan militan sedangkan mereka mahu mempertahankan diri?

"Kita kena letakkan pada tempatnya iaitu perbuatan keganasan tanpa jihad sebenar itu adalah militan," katanya pada Wacana Sinar Harian ke-32 yang bertajuk 'Kumpulan Islamic State (IS): Jihadis atau Militan?' di Auditorium Sultan Muhammad V, Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, di sini hari ini.

Ancaman kumpulan IS yang lebih cenderung kepada pemberontakan dan keganasan kini giat digerakkan di Iraq dan Syira dengan berselindung di sebalik kalimah jihad dan Islam.

Mengulas lanjut, Musa berkata lagi, kumpulan keganasan itu tidak pernah disokong oleh pihak kerajaan sejak zaman komunis lagi di negara ini.

"Kerajaan tidak menyokong kumpulan itu (jihad) termasuk tindakan Kumpulan Mujahidin Malaysia (KMM) pada awal 1967 yang mengeluarkan 'fatwa' bahawa boleh merompak orang kafir, ini sebenarnya ajaran songsang," ujarnya.

Tambahnya, negara Islam yang ditindas oleh kuasa negara Barat menjadi mangsa dan sebarang pergerakan yang menentang mereka dilabelkan sebagai Islamis yang militan.

Bagaimanapun kumpulan militan IS telah bertindak ganas, walaupun mereka Islam namun kumpulan itu turut membunuh orang Islam sendiri.

Dalam pada itu, katanya kerajaan kena pantau kandungan internet kerana rakyat Malaysia yang terlibat dengan kumpulan militan ini direkrut melalui internet.

“Oleh kerana Malaysia tiada ISA, polis tidak boleh membuat pencegahan kerana kesalahan yang melibatkan keselamatan memerlukan kebenaran mahkamah untuk penahanan.

“Kini polis kena membuat penyiasatan dan mengumpulkan bukti yang cukup sebelum boleh mendakwa mereka yang terlibat di mahkamah,” katanya.

Katanya lagi, kerajaan perlu ada undang-undang yang lebih berkesan, supaya polis dapat menjalankan tugas mereka dengan efektif supaya pencegahan dapat dilakukan agar rakyat kita tidak terlibat dengan kegiatan ini.