Wednesday, 7 December 2016

Provokasi terbaru Israel


7 DISEMBER 2016
Provokasi terbaru Israel


Provokasi terbaru Israel Pihak berkuasa rejim Zionis mengenakan sekatan yang ketat ke atas penduduk Palestin yang mahu memasuki al-Aqsa. - Foto: AFP
BAITULMAQDIS - PALESTIN . Pihak berkuasa Israel, kelmarin memutuskan untuk memanjangkan tempoh masa khusus kepada pengunjung bukan Islam dan penduduk Yahudi untuk memasuki kawasan Masjid al-Aqsa di sini, di bawah langkah provokasi terbaru yang dikhuatiri akan mencetuskan semula ketegangan di wilayah terbabit.

Pengarah Waqf yang bertanggungjawab menguruskan al-Aqsa di bawah pengawasan Jordan memberitahu, keputusan itu membolehkan pengunjung bukan Islam masuk ke kawasan masjid ketiga paling suci bagi orang Islam dari jam 7.30 hingga 11 pagi (waktu tempatan) berbanding satu jam sebelum ini.

"Ia sememangnya satu bentuk pelanggaran. Kami akan mempertahankan amanah Raja Abdullah II dengan segala kuasa yang ada menentang pencerobohan," kata Sheikh Azzam al-Khatib.

Sementara itu, Mufti Baitulmaqdis dan Imam al-Aqsa, Muhammad Hussein memberi amaran terhadap perubahan dasar itu yang jelas menunjukkan niat agresif rejim Zionis membahagikan al-Aqsa seperti yang berlaku pada Masjid Ibrahimi di Hebron.

Menurutnya, beliau menentang sekeras-kerasnya sebarang campur tangan Israel dalam pengurusan al-Aqsa. - Middle East Monitor

No comments:

Post a Comment