Thursday, 19 November 2015

Netanyahu lulus penjualan 436 rumah penempatan haram Yahudi


19 November 2015 12:33 AMBAITULMAQDIS 18 Nov. - Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dilaporkan telah memberi kelulusan bagi penjualan beratus-ratus unit rumah di sebuah kawasan penempatan haram Yahudi di timur Baitulmaqdis, yang pernah membangkitkan ketegangan antara Israel dan Amerika Syarikat (AS) lima tahun lalu.
“Perdana Menteri (Netanyahu) meluluskan pembinaan unit-unit (kediaman) itu,’’ kata jurucakap kerajaan Israel yang enggan dikenali semalam, sambil mengesahkan laporan media kelmarin bahawa Netanyahu memberi kelulusan untuk menjual sebanyak 436 unit rumah di kawasan penempatan haram Yahudi di Ramat Shlomo.
Pada 2010, Israel mengumumkan rancangan pembinaan sebanyak 1,600 buah rumah untuk pendatang Yahudi di Ramat Shlomo, sebuah taman perumahan Yahudi ultra-Ortodoks di timur Baitulmaqdis.
Pengumuman itu dibuat semasa lawatan Naib Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden yang membangkitkan bantahan Amerika dan mengeruhkan hubungan Tel Aviv dan Washington selama berbulan-bulan.
Rancangan itu kemudiannya dibekukan bagi meredakan ketegangan antara kedua-dua negara, namun pada Mei lalu, sebanyak 900 unit rumah diluluskan semula pembinaannya selepas satu persimpangan baharu dibuka bagi membolehkan akses terus ke taman perumahan tersebut. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/netanyahu-lulus-penjualan-436-rumah-penempatan-haram-yahudi-1.159970#sthash.cFRLSi2i.dpuf

No comments:

Post a Comment