Wednesday, 28 October 2015

Lebih banyak keganasan di Baitulmuqaddis


SEORANG penunjuk perasaan Palestin melompat di atas beberapa tayar yang dibakar semasa pertempuran dengan tentera Israel dekat bandar Ramallah, Tebing Barat kelmarin.


BAITULMUQADDIS – Keganasan terbaharu anti-Israel menyaksikan tiga warga Palestin ditembak mati di Tebing Barat semalam, manakala usaha mengurangkan ketegangan di Masjid Al-Aqsa dengan memasang kamera keselamatan berdepan masalah.
Konflik keganasan tidak menunjukkan sebarang perubahan untuk berakhir apabila warga Palestin yang kebanyakannya terdiri daripada golongan remaja dari Hebron, menyerang tentera Zionis menggunakan pisau di Tebing Barat.
Pembunuhan dan keganasan lain berlaku pada setiap hari sejak ketegangan berhubung isu Masjid Al-Aqsa memuncak awal bulan ini yang menyebabkan ramai penduduk awam Palestin terkorban.
Malam kelmarin, tentera Zionis memberitahu mereka melakukan serangan udara ke atas dua sasaran Hamas di Genting Gaza selepas sebuah roket dilancarkan dari seberang sempadan sebelum jatuh ke kawasan terbuka.
Tiada kecederaan dilaporkan dalam insiden tersebut.
Dalam insiden lain, seorang askar Israel ditikam di bahagian leher manakala penyerang yang menikamnya ditembak mati.
Dalam kejadian berbeza, seorang remaja Palestin berusia 17 tahun ditembak mati dalam satu pertempuran di Hebron.
Sehingga kelmarin, jumlah warga Palestin yang terbunuh adalah sebanyak 56 orang.
Selepas Israel bersetuju memasang kamera pengawasan di kawasan masjid berkenaan Sabtu lepas namun langkah itu mula berdepan masalah.
Seorang pemegang amanah dari Jordan yang menguruskan pentadbiran di pekarangan Masjid al-Aqsa Waqf, mengadu mereka dihalang oleh polis Israel selepas kerja pemasangan itu dilakukan kelmarin.
“Kami menganggap tindakan Israel memasang kamera tersebut hanyalah untuk kepentingannya sendiri,” ujar Waqf. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=1028&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3poAN6SgR 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment