Tuesday, 13 October 2015

Bersatu menentang penjajahan Israel – Hamas


Keganasan di Tebing Barat bertambah buruk
13 Oktober 2015 12:55 AM


Mousa Abu Marzouk

BEIRUT 12 Okt. - Pergerakan Hamas dilihat memulakan langkah apabila meminta semua penduduk Pa­lestin di wilayah Tebing Barat dan Semenanjung Gaza untuk bersatu dan bangkit menentang penjajahan Israel, sekali gus menyokong gerakan intifada atau kebangkitan.
Anggota biro politik Hamas, Mousa Abu Marzouk dalam kenyataannya dalam laman sosial Facebook, berkata, rakyat Palestin perlu me-nerapkan semangat perpaduan, persaudaraan dan kerjasama bagi menghadapi penjajahan rejim Zionis.
Jelas beliau, sebarang perbincangan antara kumpulan Pa­lestin perlu menumpukan perhatian tentang perjuangan menentang Israel dan mencari jalan yang terbaik bagi mencapai matlamat tersebut.
“Israel perlu menghentikan pe­nin­dasan dan penjajahan secara halus di Baitulmaqdis selain melarang orang bukan Islam memasuki Masjid Al-Aqsa dan membatalkan semua sekatan.
“Kerajaan rejim Zionis juga perlu mengambil tindakan terhadap keganasan pendatang haram Yahudi yang mengganggu keselamatan dan ketenteraman penduduk Pa­lestin di Tebing Barat,” kata beliau seperti dilaporkan portal Palestinian Information Center.
Selain Mousa, jurucakap Hamas, Sami Abu Zuhri berkata, keganasan Israel di kedua-dua wilayah Pa­lestin membuktikan rejim Zionis cuba memperluaskan kawasan jajahan.
Beliau turut memberi amaran bahawa tindakan Israel tersebut hanya memburukkan keadaan dan mengundang konflik yang lebih besar serta teruk.
“Tindakan penjajahan secara berterusan ini merupakan perbuatan orang bodoh dan kerajaan Israel perlu menghentikan segala provokasi dengan segera,” katanya.
Dalam pada itu, keganasan di Tebing Barat semakin buruk apabila seorang lagi penduduk Palestin lagi ditembak mati.
Remaja yang dikenal pasti oleh Kementerian Kesihatan Palestin sebagai Ahmad Sharake, 13, mati ketika pertempuran berlaku berhampiran bandar Tebing Barat Ramallah.
Pasukan perubatan berkata, berpuluh-puluh rakyat Palestin telah ditembak dan cedera dalam pertempuran lain di seluruh Tebing Barat. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/bersatu-menentang-penjajahan-israel-8211-hamas-1.145880#sthash.aA53UI6s.dpuf

No comments:

Post a Comment