Tuesday, 9 December 2014

Israel bom lapangan terbang Damsyik

Damsyik: Syria semalam menuduh Israel mengebom lapangan terbang antarabangsanya dan menggesa Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Ban Ki-moon serta Majlis Keselamatan badan dunia itu mengenakan sekatan terhadap rejim berkenaan.
Israel sering melancarkan serangan ke atas Syria sejak perang saudara meletus di negara itu pada 2011.
“Petang ini (semalam), Israel melancarkan serangan terhadap dua kawasan selamat di wilayah Damsyik, khususnya di kawasan Dimas dan Lapangan Terbang Antarabangsa Damsyik,” menurut kenyataan yang dikeluarkan tentera Syria.
Ia bagaimanapun mengaku serangan itu tidak menyebabkan sebarang kecederaan.
Setakat ini rejim Israel tidak memberi sebarang reaksi, tetapi tentera Syria mendakwa tindakan Israel itu membantu kumpulan penentang yang berusaha untuk menggulingkan Presiden Bashar al-Assad.
“Tindakan Israel dilaksanakan untuk membantu penentang kerajaan selepas tentera kami meraih kemenangan di Deir Ezzor, Aleppo and kawasan lain,” menurut kenyataan itu lagi.
Kumpulan pemerhati bagi Hak Asasi Manusia Syria yang mengawasi konflik di negara itu berkata, kedua-dua sasaran berkenaan digunakan untuk tujuan ketenteraan.
“Kedua-duanya kawasan tentera dan senjata disimpan di kawasan itu,” kata pengarahnya, Rami Abdel Rahman.
Sementara itu, lebih 30 kumpulan hak asasi manusia semalam merayu pelbagai negara supaya menerima 180,000 pelarian Syria. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 9 Disember 2014 @ 7:44 AM


KEPULAN asap dapat dilihat berhampiran sebuah masjid di Aleppo ketika pertempuran meletus antara kumpulan penentang dengan tentera kerajaan, semalam.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/14825#sthash.plJi7ngu.dpuf

No comments:

Post a Comment