Monday, 14 December 2015

Puluhan rakyat Palestin cedera ditembak

14 DISEMBER 2015

Tentera Israel melepaskan gas pemedih mata ke arah penunjuk perasaan yang berhimpun di perkampungan Abud berhampiran Ramallah dan Nablus, kelmarin. - Foto: AFP

BAITULMAQDIS - PALESTIN . Sekurang-kurangnya 20 rakyat Palestin cedera ditembak tentera Israel dalam pertempuran di sekitar kawasan Tebing Barat yang diduduki, kelmarin.
Seorang pegawai perubatan Palestin yang enggan dikenali memberitahu, tiga pemuda Palestin cedera ditembak peluru hidup, manakala 16 lagi ditembak menggunakan peluru keluli bersalut getah dalam pertempuran di al-Bireh, terletak 15 kilometer ke utara al-Quds.
Dalam pertempuran itu, berpuluh-puluh rakyat Palestin mengalami sesak nafas akibat terhidu gas pemedih mata yang dilepaskan oleh tentera rejim Zionis.
Penduduk tempatan berkata, perhimpunan di al-Bireh itu dianjurkan secara aman oleh pelajar universiti sebelum ia bertukar ganas selepas askar Israel melepaskan tembakan ke arah mereka.
Sementara itu, dalam kejadian berasingan di Kafr Qaddum, seorang remaja 17 tahun cedera di paha selepas ditembak askar Israel.
Mangsa dikenali sebagai Raed Hussam telah dikejarkan ke Hospital Pembedahan Rafidia untuk menerima rawatan perubatan.
Ketegangan di wilayah yang diduduki meningkat secara mendadak sejak Israel mengenakan larangan ke atas penduduk Palestin ke Masjid al-Aqsa sejak Ogos lalu.
Difahamkan, jumlah kematian penduduk Palestin akibat keganasan yang berlanjutan sejak Oktober lalu meningkat kepada 120 orang. - Press T
V

No comments:

Post a Comment